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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  29/11/2022
Data da última atualização:  30/11/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VENTURIERI, A.; OLIVEIRA, R. R. S. de; IGAWA, T. K.; FERNANDES, K. de A.; ADAMI, M.; OLIVEIRA JUNIOR, M. C. M. de; ALMEIDA, C. A.; SILVA, L. G. T.; CABRAL, A. I. R.; PINTO, J. F. K. C.; MENEZES, A. J. E. A. de; SAMPAIO, S. M. N.
Afiliação:  ADRIANO VENTURIERI, CPATU; RODRIGO RAFAEL SOUZA DE OLIVEIRA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO PARÁ; TASSIO KOITI IGAWA, COORDENAÇÃO DE APERFEIÇOAMENTO DE PESSOAL DE NÍVEL SUPERIOR; KATIA DE AVILA FERNANDES, UNIVERSITY OF ARKANSAS; MARCOS ADAMI, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS ESPACIAIS; MOISES CORDEIRO MOURAO DE OLIVEIRA, CPATU; CLÁUDIO APARECIDO ALMEIDA, INSTITUTO NACIONAL DE PESQUISAS ESPACIAIS; LUIZ GUILHERME TEIXEIRA SILVA, CPATU; ANA I. R. CABRAL, UNIVERSIDADE DE LISBOA; JOÃO FELIPE KNEIPP CERQUEIRA PINTO, FUNDAÇÃO DE DESENVOLVIMENTO DA PESQUISA; ANTONIO JOSE ELIAS A DE MENEZES, CPATU; SANDRA MARIA NEIVA SAMPAIO, CPATU.
Título:  The sustainable expansion of the cocoa crop in the state of Pará and its contribution to altered areas recovery and fire reduction.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Journal of Geographic Information System, v. 14, n. 3, p. 294-313, June 2022.
DOI:  https://doi.org/10.4236/jgis.2022.143016
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The state of Pará, located in the Amazon region of Brazil, has observed in recent years an increase in cocoa (Theobroma cacao) cultivation and has become the largest producer in Brazil. Due to its physiological characteristics, cacao is cultivated in native forests understory or under the shade produced by fast-growing native tree species, serving as an important species for restoration of degraded areas. However, mapping and monitoring cocoa plantation using optical sensor images is a challenge given its botanical and arboreal characteristics that can be confused with other native species at various stages of secondary regrowth. Agroforestry systems are important components of sustainable production in the Amazon and our work sought to better describe the evolution of cocoa plantations in terms of their historical expansion, farming properties practices, land use transitions and fire regimes. Our findings to analyze the relationships between cocoa plantations and hotspots, data from the INPE?s reference satellite between the years 2004 to 2020 were used in this study, polygons classified as cocoa areas, generated by the MapCacau research project, were used, in a total of 69,904 hectares distributed throughout the state of Pará. Finally, we used the protected areas? official limits in the State of Pará to analyze the plantations? occurrence in regions in discordance with environmental legislation. The data show that cocoa-producing properties are statistically fewer than non... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Área alterada; Recuperação.
Thesagro:  Cacau; Theobroma Cacao.
Thesaurus Nal:  Amazonia.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148918/1/jgis-2022062814555132.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU58593 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  13/07/2015
Data da última atualização:  14/04/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MILNE, E.; BANWART, S. A.; NOELLEMEYER, E.; ABSON, D. J.; BALLABIO, C.; BAMPA, F.; BATIONO, A.; BATJES, N. H.; BERNOUX, M.; BHATTACHARYYA, T.; BLACK, H.; BUSCHIAZZO, D. E.; CAI, Z.; CERRI, C. E.; KUN, C.; COMPAGNONE, C.; CONANT, R.; COUTINHO, H. L. C.; BROGNIEZ, D. de; BALIEIRO, F. de C.; DUFFY, C.; FELLER, C.; FIDALGO, E. C. C.; SILVA, C. F. da; FUNK, R.; GAUDIG, G.; GICHERU, P. T.; GOLDHABER, M.; GOTTSCHALK, P.; GOULET, F.; GOVERSE, T.; GRATHWOHL, P.; JOOSTEN, H.; KAMONI, P. T.; KIHARA, J.; KRAWCZYNSKI, R.; SCALA JUNIOR, N. la; LEMANCEAU, P.; LI, L.; LI, Z.; LUGATO, E.; MARON, P. A.; MARTIUS, C.; MELILLO, J.; MONTANARELLA, L.; NIKOLAIDIS, N.; NZIGUHEBA, G.; PAN, G.; PASCUAL, U.; PAUSTIAN, K.; PIÑEIRO, G.; POWLSON, D.; QUIROGA, A.; RICHTER, D.; SIGWALT, A.; SIX, J.; SMITH, J.; SMITH, P.; STOCKING, M.; TANNEBERGER, F.; TERMANSEN, M.; NOORDWIJK, M. van; WESEMAEL, B. van; VARGAS, R.; VICTORIA, R. L.; WASWA, B.; WERNER, D.; WICHMANN, S.; WICHTMANN, W.; ZHANG, X.; ZHAO, Y.; ZHENG, J.; ZHENG, J.
Afiliação:  Eleanor Milne; Stuart A. Banwart; Elke Noellemeyer; David J. Abson; Cristiano Ballabio; Francesca Bampa; Andre Bationo; Niels H. Batjes; Martial Bernoux; Tapas Bhattacharyya; Helaina Black; Daniel E. Buschiazzo; Zucong Cai; Carlos Eduardo Cerri; Kun Cheng; Claude Compagnone; Rich Conant; Helio L. C. Coutinho; Delphine de Brogniez; FABIANO DE CARVALHO BALIEIRO, CNPS; Christopher Duffy; Christian Feller; ELAINE CRISTINA CARDOSO FIDALGO, CNPS; Cristiane Figueira da Silva; Roger Funk; Greta Gaudig; Patrick T. Gicheru; Marty Goldhaber; Pia Gottschalk; Frederic Goulet; Tessa Goverse; Peter Grathwohl; Hans Joosten; Peter T. Kamoni; Job Kihara; Rene Krawczynski; Newton la Scala Junior; Philippe Lemanceau; Lianqing Li; Zichuan Li; Emanuele Lugato; Pierre-Alain Maron; Christopher Martius; Jerry Melilo; Luca Montanarella; Nikolaos Nikolaidis; Generose Nziguheba; Genxing Pan; Unai Pascual; Keith Paustian; Gervasio Piñeiro; David Powlson; Alberto Quiroga; Dan Richter; Annie Sigwalt; Johan Six; Jo Smith; Pete Smith; Michael Stocking; Franziska Tanneberger; Mette Termansen; Meine van Noordwijk; Bas van Wesemael; Rodrigo Vargas; Reynaldo Luis Victoria; Boaz Waswa; David Werner; Sabine Wichmann; Wendelin Wichtmann; Xuhui Zhang; Yongcun Zhao; Jinwei Zheng; Jufeng Zheng.
Título:  Soil carbon, multiple benefits.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Environmental Development, v. 13, p. 33-38, Jan. 2015.
DOI:  10.1016/j.envdev.2014.11.005
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In March 2013, 40 leading experts from across the world gathered at a workshop, hosted by the European Commission, Directorate General Joint Research Centre, Italy, to discuss the multiple benefits of soil carbon as part of a Rapid Assessment Process (RAP) project commissioned by Scientific Committee on Problems of the Environment (SCOPE). This collaboration led to the publication of the SCOPE Series Volume 71 "Soil Carbon: Science, Management and Policy for Multiple Benefits"; which brings together the essential scientific evidence and policy opportunities regarding the global importance of soil carbon. This short communication summarises the key messages of the assessment including research and policy implications.
Palavras-Chave:  Carbono do solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS18952 - 1UPCAP - DD2015.00175
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